Programma 2022

08.30 uur Registratie bezoekers op de informatiemarkt

U kunt uw badge en programmaboekje ophalen bij de ontvangstbalie en tevens een bezoek brengen aan de stands. U wordt verzocht tussen 09.00 en 09.15 plaats te nemen in de hoofdzaal.


09.15 uur Welkomstwoord door CKC Seminars

09.20 uur Opening door de dagvoorzitter Transformatie van HR in het onderwijs: in gesprek over goede onderwijspraktijken.

Een prikkelende visie op onderwijsvernieuwing, innovatie, verandermanagement en leiderschap.

 • Hoe kun je transformeren, als onderwijsorganisatie, als afdeling en hoe daag je jezelf uit?
 • Wat neem je waar als het gaat om onderwijsvernieuwing en innovatie?
 • Welke verbinding maak je met de ander om verder te komen in jouw onderwijspraktijk
 • Wat betekent dit voor (persoonlijk) leiderschap?
 • Waar benutten we de verschillende rollen (schoolbestuur, HR, Medewerker, Docent/leerkracht)?
 • Kortom, hoe ziet jouw deel van de puzzel eruit?

09.35 uur Keynote: DNA van ontwikkeling in het onderwijs De Reis, welke rol heb jij?

Niet het reisdoel, maar het vertrekpunt bepaalt de reis. Ligt de eindbestemming om de hoek of moet er een bus, trein of zelfs vliegtuig aan te pas komen? Als we een organisatieontwikkeling aangaan, ligt de focus vaak op het einddoel. Daarmee wordt regelmatig vergeten dat de ene medewerker vanuit zijn kennis en ervaring met meer gemak naar het einddoel beweegt (of al dichterbij is), dan de ander. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen het einddoel, maar ook het vertrekpunt in kaart te brengen.

 

De afgelopen 9 jaar heeft Marc Oonk mogen onderzoeken en bouwen aan het model DNA van Ontwikkeling. Hierin onderscheidt hij 12 fases die iedereen tegenkomt bij veranderingen. Opvallend eenvoudig zijn deze fases toepasbaar op individuen, teams, organisaties en leiders. Marc belooft via deze fases dat verandering omgezet kan worden in een ontwikkeling. Daarover gaat deze inspiratiesessie. Marc Oonk neemt jullie mee in de eerste 4 cruciale fases. Wat is kenmerkend aan deze fases, welke belemmeringen kun je verwachten en welke hulpbronnen kun je aanboren om naar een volgende fase te komen? Daarbij zal hij gebruik maken van prikkelende filmfragmenten én de metafoor van een reis en de rollen van de reisleider en de reiziger. Hij vooronderstelt dat jij je herkent in 1 of beide rollen. Laat je inspireren!

Aangeboden door IJK

10.15 uur Pauze en bezoek stands op de informatiemarkt
 

10.50 uur Praktijkcases ronde A

A1 - Geef je medewerkers de beste start ooit

Geef nieuwe collega’s een vliegende start met het onboarding platform van Appical. We helpen je organisatie om personeel sneller ‘up and running’ te krijgen, langer te binden en de betrokkenheid te verhogen.

 

Niets zo spannend als een eerste werkdag… Wie zijn mijn collega’s? Welke systemen gebruiken we? En wat is de dresscode? Het delen van deze informatie begint al voor de eerste werkdag met een persoonlijke preboarding ervaring. Appical helpt inmiddels al meer dan 360 klanten met een succesvolle onboarding, waaronder diverse onderwijsinstellingen.

 

Bezoek tijdens HRM & het Onderwijs 2022 de stand van Appical voor een meer informatie en een demo van het onboarding platform.

Aangeboden door Appical

A2 - De ouderwetse toekomst van Technologie & Onderwijs

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Of je er nu voor of tegen bent, technologie maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de maatschappij waarin we leven. Dat roept nieuwe, ouderwetse vragen op, ook in het onderwijs. Welke vaardigheden hebben we nodig om in de toekomst nog mee te kunnen? Welke rol speelt technologie hierin? En welke plek hebben wij als mens in de toekomstige technologische wereld? In deze interactieve sessie neemt Danny van Heesch je mee in de impact van technologie op het leren van het verleden, het heden en de toekomst, zodat je je nu al kan voorbereiden op de toekomst.

 

Aangeboden door SkillsTown

A3 - Het succesvol organiseren van een huisacademie: hoe doe je dat?

Steeds vaker werken onderwijsinstellingen met een eigen huisacademie, het instrument voor professionalisering van de school. Het verbetert de leercultuur van binnen en laat zien dat zelf ontwikkelen uitdagend is en noodzakelijk. Een eigen huisacademie faciliteert groei en ontwikkeling van medewerkers, de lerende organisatie. Met leeraanbod voor de hele organisatie en met aanbod op maat, waarmee medewerkers zich kunnen en soms ook gewoon moeten ontwikkelen. Wanneer is een huisacademie nu succesvol? En hoe organiseer je dat vanuit de afdeling HR?

 

Aan de hand van aansprekende voorbeelden delen Ilse Bakx (Zadkine), Thijmen Groenewegen (STC Group) en Mark Nijenmanting (Onderwijs Academie) hun ervaringen en gaan zij in gesprek met deelnemers over vragen waar in de dagelijkse praktijk mee geworsteld wordt.

Aangeboden door Onderwijs Academie

A4 - Robotisering van HR-taken in het Onderwijs

Hoewel HR in het Onderwijs draait om menselijk handelen, ondersteunt technologie inmiddels ook deze cruciale rol. Hierdoor wordt efficiënter gewerkt en blijft er meer tijd over voor het echte mensenwerk. Zo zit het leveren van toegevoegde waarde voor mensen binnen de organisatie niet in de uitvoering van repeterende handelingen. Hoe je op een simpele manier aan de slag kunt gaan met de robotisering van jouw taken, leer je in deze break-out sessie. Vooral geschikt voor organisaties die gebruik maken van AFAS.

Aangeboden door IJK

11.30 uur Wisselen van zaal
 

11.35 uur Workshoplezingen ronde B & interactieve sessie E1

B1 - Het belang van medewerkersfeedback voor een organisatie in tijden van transformatie

Sinds COVID-19, is net zoals andere organisaties, ook het onderwijs in beweging gezet. De wens is om deze beweging voort te zetten en niet terug te vallen in oude patronen. Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op en dit vraagt wendbaarheid van organisaties, teams en individuen. Wat is er nodig om continu wendbaar te blijven als onderwijsorganisatie, team en individu? Wat geven de medewerkers ons voor informatie? Wij laten je zien wat medewerkersfeedback kan betekenen voor een organisatie in tijden van transformatie.

Aangeboden door Effectory

B2 - Een leven lang ontwikkelen met de docent aan het roer

Hoe zorg je met goede professionals voor toekomstbestendig onderwijs? Met de huidige schaarste aan personeel en de innovatie van het onderwijs is het belangrijk dat leerkrachten zich blijven ontwikkelen. In deze sessie laat solution consultant Lidia Baars zien hoe de talent management software van Visma | Raet hen helpt bij professionalisering. Wil je jouw medewerkers ook regie geven over hun eigen ontwikkeling en ben je benieuwd hoe je leerkrachten met slimme tools ondersteunt, schrijf je dan in voor deze sessie.

Aangeboden door Visma | Raet

B3 - Effectief en duurzaam inzetten van zij-instromers

In mei en juni 2022 organiseerde de Alliantie voor Werkend Onderwijs met ondersteuning van de Buitenboordmotor en kennis en expertisecentrum CAOP een serie doorbraaksessies gericht op de aanpak van het lerarentekort. Centraal in deze sessies stond de problematiek van de zij-instromers en de vraag hoe we de drempels kunnen verlagen om in het onderwijs in te stromen en bevoegd te worden.

 

Uitgangpunt hierbij was het door de Buitenboordmotor ontwikkelde gedachtegoed van “het bouwen van een loopbrug van baan naar baan”. Hierin worden doorbraken in het systeem geschetst die noodzakelijk zijn voor het faciliteren van trajecten van werk naar werk. In de sessies hebben we dit idee samen met vertegenwoordigers uit het werkveld verder uitgewerkt voor het onderwijs. In deze workshop delen wij onze doorbraken.

Aangeboden door Alliantie voor Werkend Onderwijs

B4 - Hoe heb je als werkgever aandacht voor talenten, loopbaan en welzijn wat zich uit in werkgeluk voor medewerkers?

In deze sessie nemen Debby Peter en Jac Rijnen de deelnemers aan de hand mee in hoe je als werkgever aandacht hebt voor talent, werkgeluk, loopbaan talentmanagement, welzijn, aandacht en waardering van je medewerkers. In deze uitdagende arbeidsmarkt is het zeer belangrijk om hier als werkgever aandacht voor te hebben. Op deze manier behoud je je medewerkers niet alleen gezond en gelukkig aan het werk, maar trek je ook nieuwe medewerkers aan.


E1 - Direct aan de slag met goed schoolleiderschap in het vo!

Wil jij stilstaan bij de vraag ‘Hoe stuur ik in mijn organisatie aan op kwaliteit en ontwikkeling van de schoolleiders?’ Doe dan mee aan deze interactieve sessie!
In deze workshop presenteren we middelen om de professionele ontwikkeling van schoolleiders in het vo te stimuleren. In 2021 lanceerde SRVO de vernieuwde beroepsstandaard voor schoolleiders in het vo. SRVO heeft al verschillende toepassingsmogelijkheden bij de beroepsstandaard ontwikkeld, zoals een kaartenset en een handreiking voor inbedding van de beroepsstandaard in de gesprekscyclus. Tijdens de sessie laten we verschillende voorbeelden van toepassing van de beroepsstandaard zien en gaan we ook gezamenlijk aan de slag! We horen graag jullie ervaringen, verdere behoefte en ideeën om ons aanbod nog beter te laten aansluiten.

Let op: deze sessie loopt door tot 12.35.

Aangeboden door Schoolleidersregister VO (SRVO)

12.15 uur Lunch en bezoek stands op de informatiemarkt
 

13.25 uur Opening middagprogramma door de dagvoorzitter

13.35 uur Keynote: Hoe kunnen we anders organiseren door (regionale) samenwerking? In dialoog over digitalisering, teamdifferentiatie en onderwijskwaliteit
 • Hoe kunnen we anders organiseren in het onderwijs?
 • Welke kansen (digitalisering/ afstandsonderwijs) die de crisis nu biedt, benutten we om beweging in stand te houden?
 • Hoe kunnen we door (regionale) samenwerking personeelstekorten verminderen en teamdifferentiatie bevorderen?
 • Wat betekent dit voor leiderschap?
 • Hoe implementeer je dat structureel zodat je die leerervaring vasthoudt en kwalitatief betere stappen naar het onderwijs van de toekomst kan maken?

Onder leiding van dialoogfacilitator Ingrid Paalman gaan we in gesprek met:


14.15 uur Wisselen van zaal
 

14.20 uur Praktijkcases ronde C

C1 - Van Human Resource Management naar Human Being Management in het onderwijs

Mensen of middelen in organisaties? Hoe kom je tot een gezonde, wendbare en aantrekkelijke organisatie en creëer je de gewenste cultuurverandering in een steeds veranderende omgeving? Focus op het DNA van je organisatie!
Anand Jharap, HR-manager bij ZAAM ( VO), is een kleine 20 jaar werkzaam in het onderwijs op HR gebied. Sinds 2004 is Anand onderzoekend bezig geweest om de mens binnen organisaties optimaal in te zetten. Hierbij stonden eigen vraagstukken centraal, wat maakt dat mensen doen zoals ze doen en hoe je gelukkige medewerkers krijgt die met plezier bijdragen aan het succes van je organisatie. Belangrijker nog hoe je dit binnen je organisaties handen en voeten kunt geven! Te mooi om waar te zijn? Nee, zeker niet! Anand neemt je mee in zijn onderzoek, vertaling van HRM naar HBM en praktische uitwerking binnen organisaties op Strategisch, tactisch en operationeel niveau! Wat is er verder nodig om tot de gewenste cultuur- en gedragsverandering te komen? Hoe gaat Human Being hand-in-hand met well- being van je personeel op de gebieden In-, door- en uitstroom? Dit vraagt lef, persoonlijke leiderschap, eigenaarschap en reflectie. Kortom een inspirerend en praktisch verhaal waarbij je door vertaling van onderzoek en verbinding met praktijkervaringen het HBM principe zelf in jouw organisatie kan gaan toepassen!


C2 - 'Datingsite' koppelt leermeesters uit de praktijk aan scholen Een praktijkcase van Stichting Meester Rembrandt

Waarom alleen leren van docenten wanneer je ook een expert uit de praktijk voor de klas kunt krijgen? Dat is de gedachte achter Stichting Meester Rembrandt; een zelfsturend online platform dat scholen koppelt aan ondernemers, wetenschappers, voorleesmoeders, ervaringsdeskundigen en vakmensen die kosteloos willen bijdragen aan beter onderwijs. Bijkomend voordeel: de mogelijke uitbreiding van zij-instroom om het lerarentekort op te lossen. Voor deze mensen wordt de drempel verlaagd om een stap richting het onderwijs te maken. Daarnaast vergroot je niet alleen de algemene kennis en het wereldbeeld van de leerling, maar ook het netwerk van de scholen.

 

We behandelen de volgende vragen:

 • Hoe kan je professionals en organisaties in de gelegenheid stellen om iets terug te geven aan de maatschappij?
 • Hoe werkt het platfom in de praktijk en kan je het implementeren in jouw school? Boekenwijsheid versus levenswijsheid.
 • Nog meer onbevoegden voor de klas? Hoe borg je de onderwijskwaliteit?
 • Hoe helpt dit in het kader van het lerarentekort?

C3 - Waarderend Personeelsbeleid: het behouden en ontwikkelen van leerkrachten ten tijde van lerarentekort

Eigenlijk is er geen tekort aan leraren. Er zijn genoeg bevoegde mensen die nu geen leraar zijn. Er is eerder een (vermeend) tekort aan geweldige werkplekken in het onderwijs. Wat zou er gebeuren als men binnen het onderwijs op het gebied van leiderschap en personeelsbeleid de zaken 180 graden anders gaat aanpakken? Als we de focus verleggen van werkdruk naar werkplezier? Als we de focus verleggen van controle naar vertrouwen? Als we de focus verleggen van beoordelen naar waarderen? Dan gaan we een lerarenrijkdom ontdekken die veel interessanter is en waar iedereen in het onderwijs van gaat groeien en schitteren.


C4 - Van Integrale naar Inclusieve Kindcentra – Kansen voor kinderen én voor het personeelstekort?

In 2017 hebben Hans Schwartz, Marijke Bertu en Marjan van der Maas hun boek Integrale Kindcentra – Van visie naar uitvoeringspraktijk gepubliceerd. Sindsdien is de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC) doorgegaan. Waar de IKC’s zich in eerste instantie vooral richtten op de integratie van kinderopvang en onderwijs, warme overdracht en doorlopende leerlijnen, is de scope van IKC’s de afgelopen jaren verbreed en zoeken zij de bredere verbinding met de lokale omgeving: jeugdzorg, welzijn, cultuur, sport, veiligheid, etc. Steeds vaker wordt daarbij de term Inclusieve Kindcentra gebruikt. We gaan in dialoog met Jerremey Schutte, directeur van IKC De Entree, dat schooljaar 2020-2021 is gestart in een splinternieuw gebouw in de wijk Meerzicht van Zoetermeer. In Zoetermeer investeren gemeente en schoolbesturen gezamenlijk in de ontwikkeling van IKC’s. een directeur die deze ontwikkeling zelf, met zijn team doormaakt. Is de beste ontwikkeling voor ieder kind ook uw ambitie? Dan kunt u tijdens deze sessie inspiratie opdoen.

 

Allereerst geven Marijke Bertu, Marjan van der Maas en Hans Schwartz een korte tour d’horizon van de landelijke en regionale ontwikkelingen op IKC-gebied. Hoe draagt IKC-vorming bij aan de ontwikkeling van de kinderen? Wat is de relatie tussen IKC en aantrekkelijk werkgeverschap en hoe wordt regionaal samengewerkt bij de verdere ontwikkeling van het IKC en andere vormen van anders organiseren? Alle deelnemers ontvangen een IKC-scan.

Het boek Integrale kindcentra – Van visie naar uitvoeringspraktijk – (2e druk) is uitgegeven door Pica Onderwijsmanagement. ISBN 9789493209121 Auteurs: Hans Schwartz Marijke Bertu en Co-auteur: Marjan van der Maas


C5 - AVG-Proof Digitaal Personeelsdossier

Breng uw personeelsdossiers naar een optimaal niveau en zorg dat deze zonder zorgen opengesteld kunnen worden aan de medewerker. Tijdens deze sessie neemt Sharon jullie mee in de wereld van een optimaal AVG-Proof personeelsdossier voor het onderwijs.

Aangeboden door Karmac informatie & Innovatie

15.00 uur Pauze en bezoek stands op de informatiemarkt
 

15.25 uur Praktijkcases ronde D

Robert Hommen
D1 - Regionaal samenwerken in SHRM door vorming van strategische personeelsplanning

Met 94 scholen uit 23 besturen in een regio(stad) samen een regionale spp vormen en de geanonimiseerde gegevens met elkaar delen en koppelen. Waarbij bestuurlijk mandaat en intensieve samenwerking tussen HRM en schooldirecties noodzakelijk is in deze complexere manier van samenwerken in een tijdsbestek van 10 weken. Vanuit de arbeidsmarktfondsen voor PO, Voion en SOM MBO gaan wij in gesprek met Eline Louw, HRM-er en projectleider SPP OSVO Amsterdam over de aanpak en de geleerde lessen en inzichten tijdens het traject.

Robert Hommen

Senior adviseur onderwijsarbeidsmarkt, van oorsprong uit het onderwijs. Adviseur regionaal samenwerken regionaal aanpak personeelstekorten, CAOP


D2 - Klassewerkplek: Goed werkgeverschap en werkgeluk op scholen Praktijkervaringen van IKC De Vincent en Shri Saraswatieschool

Margot van den Brand, Manja Lubberhuizen en Dewi Wittens zijn alledrie verbonden aan een school die het predikaat “Klassewerkplek” heeft verdiend tijdens het Klassewerkplek-onderzoek van 2020. Dat betekent dat onder de leerkrachten op hun school het hoogste werkgeluk is gemeten. In een interactieve sessie gebaseerd op stellingen proberen zij deelnemers van deze sessie mee te nemen in hun zienswijze op goed leiderschap en een optimale werkomgeving voor leerkrachten. Voorbeelden van stellingen die behandeld zullen worden zijn:

 • Een goede leider straalt kracht uit
 • De kwaliteit van het onderwijs valt en staat met de kwaliteit van de leerkracht
 • Onderwijs is blijven bij de basis. Verder niets
 • Als een team niet goed functioneert is sturend leiderschap nodig
 • Als je de methode volgt, kun je het nooit verkeerd doen
 • Moeten ouders ons serieus nemen of andersom?

D3 - Leg de regie bij de leerling en het onderwijs verandert bijna vanzelf! Een praktijkvoorbeeld van Continu Verbeteren bij de overgang van BO naar VO

Enthousiasmerend praktijkverhaal van Hilde Woort over een vloeiende overgang van BO naar VO waarbij betrokkenheid en eigenaarschap van zowel leerling als leraar centraal staat. Continu Verbeteren (Continuous Improvement) staat daarbij als aanpak centraal. De aanpak die Hilde beschrijft is innovatief en toepasbaar op alle niveaus (van bestuur, directie, leraar tot aan de leerling). In een eerste startgesprek in de brugklas met mentor, leerling en ouders wordt het leerling-portfolio van de basisschool gebruikt als startpunt voor het beschrijven van individuele doelen voor de leerling. Hierbij wordt het portfolio omgezet in een digitaal portfolio. De leerling kan en mag op deze manier richting geven en koers bepalen in het eigen leerproces. Uiteindelijk excelleert iedere leerling op zijn eigen niveau.

U krijgt in een kort tijdsbestek een goed overzicht van;

 • De aanpak van Continu Verbeteren op alle niveaus
 • Een praktijkvoorbeeld van Continu Verbeteren bij de overgang BO naar VO

Wens je praktische strategieën voor implementatie op alle niveaus? Bestel dan het boek Continu Verbeteren in het Onderwijs met 10% korting als congresdeelnemer. Auteur Marijke Broer. Uitgeverij PICA


D4 - Effectief multimediaal nascholen met het Netflix-model van E-WISE - Praktijkcase SSOE

Hoe leren we eigenlijk effectief? En hoe kan je als HRM afdeling met online nascholing de onderwijsprofessional praktisch ondersteunen? Samen met experts uit het onderwijsveld ontwikkelt E-WISE online cursussen op basis van wetenschappelijk onderzoek én praktijkervaring. Inmiddels zijn al 1240 scholen aan de slag, waaronder de scholen van Stichting SSOE. In deze sessie vertellen Nilufer Akpinar en David Jordens van E-WISE hoe online nascholing een sterke basis vormt voor de persoonlijke ontwikkeling en teambrede professionalisering van de scholen en professionals van Stichting SSOE.

Aangeboden door E-WISE

16.05 uur Wisselen van zaal
 

16.10 uur Keynote: Hoe blijven we Continu Verbeteren in het onderwijs? In dialoog over gedrag, cultuur, leiderschap
 • Hoe creëren we een ommekeeer in het denken over onderwijs en kunnen we continu verbeteren?
 • Wat vraagt dit vanuit veranderkundig perspectief als we kijken naar bestuurlijk leiderschap in tijden van crisis?
 • Welk gedrag en cultuur is nodig om de gewenste beweging te creëren? Wat vraagt dit op bestuursniveau?
 • Waar benutten we de verschillende rollen (schoolbestuur, HR, Medewerker, Docent) in deze transformatie?
 • Welke kansen zien we op het gebied van onderwijsvernieuwing en innovatie

Kortom, hoe ziet úw deel van de puzzel eruit? Onder leiding van dialoogfacilitator Ingrid Paalman gaan we in gesprek met:


16.50 uur Afsluiting door dagvoorzitter

17.00 uur Uitnodiging voor de netwerkborrel
 

17.30 uur Vol inspiratie, contacten en ideeen naar huis
 

Ontvang als eerste informatie en aanbiedingen over het congres HRM en het Onderwijs en jouw interessegebieden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor €50,- korting op deelname aan een congres naar keuze!

AANMELDEN